ÇAYIN TARİHİ
Bu gün bildiğimiz çay, Çinli tüccarlar tarafından 2700 yıldır dünyaya satılmış olmalıdır.
Ancak aristokrat kesimle sınırlı kalmış olmalı ki, keşifler çağı ile yeryüzünü işgal eden batılıların çabalarıyla her ülkede halkın en fakirlerinin bile satın alabildiği bir içecek hâline gelmiştir.
Tarih boyunca insanlar kekik,nane, tarçın, zeytin yaprağı, defne yaprağı, papatya çiçeği gibi çeşitli bitkileri sıcak suda demleyerek içtikleri bilinen bir gerçektir.
Bu yüzden adını Hollanda' lı Cizvit papazı George Kamelia'nın batıya tanıtması ile alan Kamelya Çayı dünya milletlerine son 300 yılda tanıtılmış, 150 yıldır her insan tarafından tüketilen sıcak bir içecek hâline gelmiştir.
Çin CGTN Tv'de bir ay önce yayınlanan bir belgeselden öğrendiğime göre Çay ilk önce Çin'de ateş ve suyun birleştiği bir ortamda ateşten yaratılmış ve yeryüzüne çay bitikisi, çay çalısı, çay ağacı olarak yayılmıştır.
Çinli köylüler çay hasadına başlamadan önce bir inek veya boğa kurban ederler, kanını bahçeye döküp etini dağıtırlar.
Çesitli lezzetler için farklı yöntemler kullanırlar.
ÇAY yapraklarını bir çuvala koyup eğimli düz bir tahta merdiven üzerinde ayakları ile aşağı yukarı ezerken yuvarlarlar ve konik bir sac içine dökerek rengini kaybetmeyecek şekilde kavurup nemini alarak bozulmasını engellerler.
Bazılarını yeşil tüketirler 40-50 çeşit böyle çay üretirler.
Araştırmadan hoc bir paylaşıma hemen inanmayın.
Afiyet olsun.
Alaeddin Yavuz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.