#Çankırı Adının ve Dini Geleneklerinin Mitolijisi.
Bu bilgilere erişmeden önce, "ÇANKIRI ne demek" diye soran olsaydı şöyle derdim;
ÇAN-KIRI.
Keçi, koyun, mandalara, ineklere bağlanan ÇAN kullanılan KIR adlarından üretilmiş bileşik ad.
Veya ünlü, büyük Çanı olan kiliseye sahip bir kır, mera adlarının birleşmiş hâli.
Ama ne kadar da,saf Türkçe olarak anlaşılabilecek, açıklayabilecek olsa da oyle değilmiş.
Türklerin en az 3500 yıl önce Sabilik diniyle tanıştığı, Tantur denilen Suriye, Asya Türklerinde kadın ve erkeklerin giydikleri konik başlıkların Harappa kazılarından yakın zamanda çıkan 3500-4000 yıllık ineklerin tanrısı Paşupati (en eski Şiva) ibadetini gösteren altın bir levhada böyle başlıklar giyildiği ortaya çıktı.
|
Wednesday, 25 November 2009 25 Kasım 2009 Shaivism in Ancient India and in Northern Europe Eski Hindistan ve Kuzey Avrupa'da Şiva/Sabilik Dini İbadetleri. Şiva'nın daha ilkel hali olan Sığırların Efendisi adıyla ibadet edilen Paşupati adlı tanrı sol üst köşede yer alır. Altta da sığır boynuzuna benzeyen başlıklar giymiş kabartma insan resimleri
|
Kazakistan kadın başlıkları
Yunanca Gangra (Keçi) olan adından Teke Şeytan Pan veya Sabilerin Şiva ibadetçileri olduklarını düşünüyorum.
Grekler yani İsmet Inönü'nün verdiği İonanna=İnanna'ya ibadet edenler anlamından Yunan dediğimiz halk da Sabilik dinini kendi yöresel geleneklerine göre uygulardı.
Erken Hıristiyanlık döneminde de İstanbul Ortodoks mezhebinden ayrılarak ayrı bir Sinod kurdukları, kadınla evlenmeyi terk edip, kadın elbisesi giydikleri için Istanbul patrikhanesince dinden çıkmakla itham edildikleri geçiyor.
Kadın elbisesi giymeleri açısından bakarsak, Pakistan Harappa medeniyeti göçmeni olan Sabilerin Teke Şeytan olarak Şiva ile katın pederi Dakşi'ye ibadet gelenekleri olan Sabiler ile, "Hz Ayse'nin elbisesini giydiğinde Cebrail'i görebildiğini, vahiy alabildiğini söyleyen, amcası Varaka sayesinde kabile dini Ezdiliği terk ederek Sabi olduğu Bakara 62. Ayet tefsirinde E.H.YAZIR hocanın Sabilerin Ahnaf kolundan olduğu yazılan Hz Muhammet'in kabilesi ile de akraba olduklarını çıkarabiliriz.
Çünkü yaptığım internet taramasında GAGHRA CHOLİ Hintçe Pakistan Keşmir dahil Kuzey Hindistan çevresinde geleneksel kadın elbisesi adı olduğu da ortaya çıktı.
Geçmişte Paflagonya-Pafos adıyla bilinen Teke Şeytan ve Tapınak Fahişe Kültü Sabi dinine bağlı olan, günümüzde de erkek dansçıların kadın elbisesi giydiği, Yezidilik dininde ibadetleri yöneten dansçı ruhban KÖÇEKÇİLİK geleneğine sahip Kastamonu ilimize bağlı olması da ortak dini geleneklere sahip olduklarını kanıtlıyor.
Tesadüfen başka arama yaparken rastlayıp ummadığım bilgilere ulaştıran bu wikipediya sayfaları ilginizi çekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.