Çünkü, Osmanlı devlet olduğu için halktan vergi de toplamak zorundadır.
Vergi mükelleflerini, askerliğe uygun erkek sayısını belirlemek için devlet nüfus sayımı yapmak zorundadır.
Tüm dünyada gelenek olması nedeniyle Osmanlı da Şeriate dayalı toprak düzeni, kölecilik düzenine göre kurulmuş olduğundan kölelerin sayılarının belirlenmesi, hayvanların da sayılarak ordu için beslenme ve nakliyede kullanıldığından hepsi ayrı ayrı sayılmak zorundaydı.
Osmanlı Roma hukukunun bu uygulamalarını köle, büyük, küçük baş ve kümes hayvanlarından da vergi alabilmek için aynen kullanmıştır.
Evliya Çelebi Seyahatname C.1.S.127 |
Evliya Çelebi Seyahatname C.1.Sayfa 128'de, "Osmanlı devletinin geliri üç kısımdır:
Osmanlının bunları saymaması vergi almaması demektir.
Osmanlı idâre sistemi Has-i Hümayun (Imparatorluk gelirleri) beylerbeyliği, vilayet(il), sancak ( ilçe, kaza), has ( nahiyeler) buralar da zeamet ve tımar olarak belirlenirdi. Bunların da vergi olarak kaç kese altın, kaç asker ve hayvan verecekleri yazılıydı.
Gürcistan için tutulmuş bu kayıtlar durumu özetlemektedir. Seyahatname 2.cilt S.630 |
Ancak, Osmanlının son iki yüzyılı yıkıcı Süryani, Yezidi, Rum, Vehhabi, Sırp isyanları ile geçtiğinden yakılan devlet daireleri ile belgelerin çoğu yok edilmiştir.
Aşağıdaki yazıda "Kanunî Sultan Süleyman zamanında 1520-1530 yıllarında (Mısır, Irak ve Tuna ötesi Avrupa bölgeleri hariç) nüfusun 11.357.365 kişi olduğu tahmin edilmiştir." Denilmekte ise de 40 yıl önce okuduğum kitaplarda bu sayının 60 milyon olduğunu okumuştum.
Kanuni'nin oğlu Serhoş Selim ve ardılları döneminde de nüfus sayımları yapılmıştır.
2.Mahmut döneminde 1831'de batı tarzında ilk nüfus sayımı yapılmıştır.
Cumhuriyet döneminde 15 yıl iç isyanlar olmasına rağmen 1937'ye kadar iki kez yapılmış, bu tarihten sonra beş yılda bir sayım planlanmış ve böyle sürmektedir.
Nüfus sayımı bir gelişmişlik ölçüsü değil, ülkede eli silah tutan askerliğe elverişli erkek sayısını ve vergi mükelleflerini belirlemek içindir.
Osmanlı coğrafyasında kadın gibi kullanılan gılmanlar, vildanlar askerliğe elverişli değildir.
Hayvanlar, halkın ve ordunun beslenmesi, nakil vasıtası olarak çok önemli yer tuttuğundan sayımlarına özen gösterilmiştir.
Kadınlar askerliğe uygun olmadıkları için, mülkiyet sahibi vergi mükellefleri dışında kayıtlarının tutulmasına özen gösterilmemiştir.
Dede, baba, torun büyük aile düzeni olduğundan, ortalama bir hanede kaç kişi olduğuna dair yuvarlak rakamlar sabit olduğu için her yerleşim birimi HANE SAYISI ile ifade edilirdi.
Bu gün bile nüfus cüzdanlarındaki HANE NUMARASI geleneği buraya uzanır.
Osmanlının adalet ve sosyal yardımlaşma gelenekleri, azınlıklara hoş görüsü Keşifler çağı ile batı zenginleştiği zaman bile batıdan iyiydi.
Bu gün Osmanlıcılık yapanların, o zaman Osmanlıya kurşun sıkan gayri müslim isyancıları olan dedeleri devleti içten yıkmıştır..
Cumhuriyet döneminde Atatürk sonrası devlet azınlık işgaline uğramış, Türk ve Müslüman adları alarak devletin her kademesini işgal etmek için nüfus müdürlükleri yakılmıştır.
En kolayından bir Evliya Çelebi Seyahatname kitabı okuyan biri, Evliyanın her gittiği şehrin, müslüman, gayrimuslin nüfus, hane sayılarını, devlete vereceği vergi ve asker miktarı, giyimleri, dilleri, geleneklerine kadar bir çok kıymetli bilgileri içerir.
Seyahatname C.2 S.452 |
Bu da Osmanlının ciddî bir nüfus, vergi kayıt düzeni olduğunu göstermektedir.
Seyehatname C.2. S. 453 |
Ilk kripto gayri Müslim şeriatçı hükümet. |
Dini de tarihi de tahrip eden, bozan Bitlis Ermeni'sinin haçlı bağları |
Nüfus sayımını tam yapmayan devlet zaten asker, vergi alamayacağı veya ne kadar alacağını bilemeyeceği için 620 yıl yaşayamazdı.
Kurulduğu çağda şeriat hukuku geçerli olduğundan, Osmanlı da köleci toplumdur, bu toplumun sonucu olan şikayetler ve olumsuzluklar sadece cumhuriyetin kazanımlarını öğretmek bakımından yararlıdır.
Cumhuriyet kazanımları içinde yaşayıp Osmanlıya özenmek ise geri zekalılıktır.
Buna halkı ikna etmek insanlık halk ve düşmanlığıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.