Sayfalar

19 Ağustos 2012 Pazar

AKP DEN TELİF HAKLARI ÇARŞAFINA SOKULMUŞ İNTERNET YASAĞI GELDİ!


AKP DEN TELİF HAKLARI ÇARŞAFINA SOKULMUŞ İNTERNET YASAĞI GELDİ!


25 Temmuz 2012 tarihinde CNNTURK’un haber programlarında bir hafta boyunca AKP’nin hazırladığı yeni “Telif Hakları Yasası” işlendi. Ne hikmetse bu güne kadar başta internet medyası bu haberi görmekte başarılı olamadı.

İnternet’te çok az site tarafından paylaşılan bu konu birkaç televizyon ve internet televizyonu tarafından işlenebildi.
Her şeye özellikler yasaklara çok duyarlı olan İnternet medyası bu yasağı nasıl kaçırdı derseniz bence sebebi şudur;

“Kendi siyasi görüşlerinde yayın yapmayan yayın kuruluşlarını izlememe ve her şeyi arkadaş sitelerinden öğrenmeyi” öğütleyen bir anlayış halka şırınga edildiğinden bu anlayışı şırınga edenler de böyle bir haberi belki bu nedenle görmediler ve yeterince işleyemediler.

Evet, kendi fikrinde olan kitlesini muhalif fikir satranç oyunlarından korumak ve onları aynı düşünce etrafında tutmak doğru bir seçenektir ama bunu yapanlar eğer gerçekten fikirlerinin doğruluklarına inanıyorlarsa muhalif yayın organlarını da gözden uzak tutmamak zorundadırlar.

Malum, rakibini tanımıyorsan onunla mücadele edemezsin. Rakibini etkisiz kılmak istiyorsan önce onu tanımalı ve olumsuz yönlerini işleyerek gözden düşürmeli, bunu yaparken de doğru yönlerini de gözler önüne getirerek tarafsızlığını korumak şarttır. Yoksa sen de beğenmediğin diktacı, dayatmacı, zorba zihniyetin farklı bir uyarlaması haline gelirsin.

Öte yandan Facebook’tan blog arkadaşlığına tuhaf bir bencilliktir gidiyor. Hulki Cevizoğlu’nun bir aralar dediği gibi;

“-Herkes Atatürk!” 

Bunu farklı boyutları Facebook grup arkadaşlıklarında da görülmektedir. Şöyle ki, siz sizinle aynı düşünce etrafında mücadele eden bir grubun sayfasına giriyorsunuz, okuduklarınıza, seyrettiklerinize yorumlar yapıyorsunuz ama onlar sizin sayfanıza girip tek bir yorum yapmıyorlar.

Hatta sizin sayfanızdan alıp yayınladıkları yazılarınızı bile sizin sayfanıza girip beğenmiyorlar da kendi sayfalarında kendileri beğeniyorlar!

Bencillik bu kadar olur yani!

Artı, yayınladıkları içerikler hakkında muhaliflerce yapılan eleştirileri de “okuyucu kitlelerini kaçırmamak, elde tutmak uğruna”  ya cevapsız bırakıyorlar ya da cevap verebilecek başka arkadaşlarını onlarla tartıştırıp onu kötü ederken kendileri bu tartışmadan kıl payı kadar yara almadan çıkıyorlar.

Bu kalleşliktir, şerefsizliktir.

Bir fikri savunan materyali yayınlamışsan onu seçip yayınlayan sensin öyleyse onu savunmak ta sana düşer.
Yoook ama öyle değil. 

Okuyucu kitlesini kaybedip, facebook gelirinden olmaktan korkan, “vatanseverlik” gibi yüce bir erdemi “üç kuruşluk internet geliri” uğruna ticarileştirenlere “vatansever” demek yüreğimden de dilimden de gelmiyor inanın.

Böyle vatanseverlik olmaz.

Şimdi gelelim “Telif çarşafına sokulmuş internet yasağına.”

Bu yeni telif hakları yasası, Sarkozy döneminde Fransa’da yasa olarak hazırlanmış, bunun için özel bilgisayara tarama programı geliştirilmiştir. Ancak yasa fransa Anayasa Mahkemesinden dönmüştür.

Lâkin, bizim AKP kurmayları bu yasayı keşfedip uygulamaya karar vermişler ve bir kısım şaşkın kendisine sanatçı diyen zübüklerin şikayetlerini de bahane ederek bu yasayı hazırlamışlar.

Bu yasa gereğince, bloglarınızda, Facebook, Twitter sayfalarınızda yaptığınız ve yapacağınız her türlü şarkı klipleri, video görüntüleri veya gazete haberlerinden köşe yazarlarına ya da beğendiğiniz blog yazarlarının yazılarına kadar paylaşımları bu bilgisayar programı tespit edecek. Size liste halinde “yasal olmayan” paylaşımlarınızı sayfalarınızdan silmeniz “uyarısı” gelecek. Ardından silmezseniz “ikaz” edileceksiniz. Hala silmediyseniz kendinizi mahkemede bulacaksınız ve milyonlarca Tayyip Lirası tazminat ödemekle yüz yüze geleceksiniz.

Lütfen haklarımıza sahip çıkarken, tanımasak da bizimle aynı yolda yürüyen insanların kalplerini kıracak işlerden de kaçınalım.

Bir materyali nerede olursa olsun yayınladığımızda o materyalin linklerini altında verelim, yazı ise eser sahibinin adını çıkartarak “kendimiz yazmış” gibi yapmayalım, emeğe saygı gösterelim ama sansürcülüğe de prim vermeyelim.
Her iş birlikçinin son kullanma tarihi gelecektir!

Vatanseverlik erdemini ticarileştirmeyelim!

Takdir okuyucunundur.


Konu ile ilgili haberlerin linkleri;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.