Sayfalar

29 Eylül 2008 Pazartesi

ŞEKER BAYRAMI KUTLAMASI

Şeker Bayramınız kutlu olsun!!!





























İslamiyet öncesi putperest Mekke ve çevresi halklarınca da kutsal sayılan bu yüzden savaş yapmanın da yasak olduğu dört aydan biri olan Ramazan ayında Oruç tutmak Müslümanlara farz olmuştur.
İslam'ın halk tarafından kolay kabul görmesi için de eski putperest kutsallıkların bir kısmı da, sakınca görülmediğinden ve eski dini yenisi ile ilişkilendirerek güçlendirme geleneğine uyulması kuralınca olduğu gibi İslam Yaşantısına sokulmuşlardır.
30 günlük Oruç İbadetinin ardından kutlanılan bayram da bu ayın adı olan "Ramazan" adı ile anılmaya başlanılmıştır.
Türk Milleti de İslam yaşantısında bulunan bir çok ilkel,saçma Arap geleneklerini akılcı bir şekilde dine uygun bulduğu yenileri ile değiştirmiştir.
Örnek olarak,hırsızlık yapanın elinin kesilmesi yerine "fidye" ödenmesi gibi.
Ramazan ayı boyunca tutulan "Oruç" ibadetinin ardından kutlanan bayramı da o ayın adı ile anmak yerine özelliği olan "Oruç Bayramı" da denmemiş ,gene atalarımız Arapların adlandırdığı "Ramazan Bayramı" adı ile yüzyıllarca anmıştır.
19.yy.'da fabrikalaşmanın ve teknolojinin getirdiği bir yenilik olan "şeker üretiminin" dünya çapında ilgi görmesi ile yaygınlaşan şeker kullanımı ile Osmanlı hudutlarında yaşayan Müslüman Halklar da bayramlarda bayramlaşma geleneğince, kapı kapı gezen çocuklara genellikle bu ürün ikram edilmeye başlanmıştır.

Halk tarafından da tutulan bu uygulamayı bizzat halkımız adlandırmıştır.
Adlandırma da yerine oturmuş,pek de güzel olmuştur.

"ŞEKER BAYRAMI"

Üstelik bu adlandırma yapıldığında Arap Takvimi olan Hicri takvim,resmi işlerde ise Osmanlı'nın diğer dünya devletleri ile birlik sağlaması için yeniden düzenlediği ve 01.Mart ile yeni yılı başlayan dini özellikleri de koruyan Rumi Takvim kullanılmakta,devletin başında da Halife sıfatı ile bir Padişah da vardır.
Bu gün kullandığımız takvim de Arap takvimi değil,ayları da Arap ayları değildir.Burası TÜRKİYE'dir.
Din adı altında yürütülen Arap Milliyetçiliğine ise pirim yoktur.
Şeker Bayramı,Müslüman olan yakın atalarımızın ürettiği bir kültürdür.Bize aittir ve güzeldir.
Güzel olan da "ŞEKER BAYRAMIDIR"
Günleriniz şeker kadar tatlı geçsin.
ŞEKER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!!!!

Keykubat.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.