Sayfalar

9 Eylül 2008 Salı

DAMACANADA EVRENİ YARATMAK-cern

DAMACANADA EVRENİ YARATMAK-cern

Orta okul çağına geldiğimde ağabeyim küçük kırmızı bir el radyosu almıştı.Evimizin yıllarca tek eğlencesi oydu.Geceleri TRT’nin radyo tiyatroları vardı.O tiyatrolar şimdiki gibi gereksiz bilgilerle dolu değildi.Dünyadaki çok beğenilen eserlerden seçilmiş yapıtlar seslendirilmekteydi.

Bunlardan biri de Einstein’in izafiyet teorisi ile ilgili bir yapıttı.Evrenin bir yerinde canlılar oluşmuş,bunlar kendi aralarında teknolojiler geliştirmiş,yaşadıkları yerden başka uzaklıklara açılıyorlardı.Sonunda içinde yaşadıkları sonsuz karanlığın dışına çıkmayı başardıklarında ise vardıkları yer bir evin helasındaki reservuarın dışıydı.

İçeride yaşadıkları onca felaketlerin nedeni ise evde yaşayan insanların arada bir sifonu çekmelerinden kaynaklanmakta olduğunu böylece çözmüşlerdi.

11.Eylül 2008 günü başlanacak olan ve bazı ülkelerde “deneyin sonucunda açılabilecek bir karadeliğin başta dünyamızı ve diğer gezegenleri yutabileceği hakkında yorumlar da sürüp gittiğinden oldukça riskli bir keşif deneyi olacağı inancı herkeste mevcut.

İsviçre Alplerinde dağın yüz metre derinliğine yerleştirilmiş 27 kilometrelik bir tünelde kurulan sistemle bu deney gerçekleştirilecek.

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" (LHC), 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek için çarşamba günü faaliyete geçiriliyor.

Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.

Kısaca LHC olarak anılan laboratuvarı inşa eden Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) Genel Müdürü Robert Aymar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısının "dünya görüşümüzü ve kainata bakışımızı değiştirebilecek sonuçlar üreteceğinden emin olduğunu" belirtti.

LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi.

Teknolojinin bilimle birleştirilmesinin doruğunda üretilen cihazlarla tünelin içi mutlak sıfır olarak bilinen sıfırın altında –273.15 C ye çok yakın –273.3 C ye kadar soğutularak tünelin içine atom parçacıkları büyük bir hızla fırlatılacak.

Bu parçacıklar verilecek enerji ile parçalanacak ve ortaya çıkan parçalar 10 saatte dünyamızdan Pluto gezegenine kadar gidiş-dönüş yolu olan 10 milyar km’lik bir mesafeyi kat edecek ve içeride olacak oluşum da büyük ve güçlü hafızaya sahip hızlı bilgisayarlarla incelenecek.

Deney tünelinin içine fırlatılan parçacıkların çarpışmaları ile meydana gelen elektron parçalanmasının ortaya çıkaracağı ısı ise 14 ter elektron volt olarak dile getirilen yani güneşin sıcaklığının 100 bin kat üzerinde bir sıcaklıktan bahsediliyor.Güneşin merkezindeki sıcaklığın 1.milyon C. Olduğu tahmin ediliyor.

Bu sıcaklığa bu tünel dayanır mı dayanmaz mı,oluşturulan mutlak sıcaklık bunu dengeler mi her şey iki gün içinde kendini gösterecek.

Üç milyar kitabın tahmini içeriği bilginin 160 katı fazla bilgi bu deneyin gelişimi esnasında toplanacakmış.Yani akıllara zarar bir deney.

Yazıma başlarken anlattığım radyo tiyatrosunda bahsedildiğini yazdığım sifon içinde oluşan bir yaşam örneğine benzeyen bu deney,gelecekte belki bir su damacanasında da denebilecek hale gelir mi bilmem.Ama canlı yaşamı oldukça olacağı hakkında ben çok umutluyum

Deney mantıksal olarak iyi ve idealdir.İnsanlıktan beklenen bir çalışmadır,yakışır.Tek sorun böyle bir deneyi kazasız belasız sonuçlandıracağımızdan nasıl emin olabileceğimiz sorunudur.

O da biraz da cesaret deyip yürümeden olmuyor diye düşün üldüğünden olsa gerek buna başlanıldı.

Umarım,deneyin sonucu tiyatrodaki kadar masum bir şekilde sonuçlanır.

Yoksa vay halimize.

Keykubat

Konu ile ilgili resimler için linki google’dan girin:”http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/GaleriDetay.aspx?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.