Sayfalar

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Kuraklık Kapıda Ya Önlemleri

Kuraklık Kapıda,Ya Önlemler?

Su sorunu, insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en önemli sorunudur.En son olarak bilinen İ.Ö.600 yıllarında dünyamızı tehdit eden kuraklık yüz milyonlarca insanın evlerini barklarını ve ülkelerini terk ederek meşhur “Kavimler Göçünü” yaratması da bu zamanda hatırlanması gereken en önemli tarihi anılardandır.

Son günlerde gün geçmiyor ki,kuruyan göller,dereler,akarsulardan bahsedilmesin.Pazarlarda kuraklık kaynaklı fiyat dalgalanmalarına şahit olunmasın.

Kutsal kitabımız ,”Hicr Suresi-22- Aşılayıcı rüzgarlar gönderdik v e gökten su indirip sizleri suladık.Yoksa siz onu biriktirip saklayamazdınız”

İnsanlık, tufan sonrası erişebileceği en ileri medeniyete erişmiştir.Bu teknolojinin yukarıdaki ayet metnindeki ifadeden hala bir adım gitmediğini düşünmek teknolojisiyle övünen insanlık için gerçekten abes olmalıdır.

Bu kadar üniversiteler,araştırma kurumları,mimarlar,mühendisler bir şeyler üretme yeteneğine sahipler ve tarihin gelmiş geçmiş en uyumlu çalışan ve iletişim içinde bulunan devletlerinin olduğu bir zamandayız.

Uzaya çıkabiliyor,yağmurlar yağdırabiliyoruz,kasırgalar,tufanlar da oluşturabildiğimiz yazılıp çizilirken,doğal göllerden büyük barajlar,göller yapabiliyoruz,akarsuların önlerini kesip suları biriktirebiliyoruz.

Peki suyu neden güvenli bir şekilde depolayıp biriktiremiyoruz?

Sıcaklar artınca bir bakıyoruz doğal göller ve barajlar kurumuş,teknoloji iflas etmiş.

Peki hep soru sormayalım bizde bir fikir verelim.Biriktirilen sular havaya açık olarak oluşturulduğundan buharlaşmaya karşı konulamıyor.

Kasırgalar ve tufanlar oluşturmak da tehlikeli,savaştan beter etki yapıyor.Geçen yıl Amerikada olanlar,halen Çin,Bangladeş ve Pakistan’da 12 milyon insanı evsiz bırakan,kalanları yılan sokması ve diğer vahşi hayvan saldırılarına,açlığa maruz bırakan sel ve taşkınlar gerçekten savaş bilançosundan berbat.

O zaman bizde üstü kapalı göller oluşturamaz mıyız.Yer altı gölleri doğal olarak her yerde zaten var.

Ayrıca da ülkemizde tespit edilen 40.000 cıvarında mağara var.Bu mağaraların zemin ve duvarlarını kaplayarak içlerini yağmur sularını biriktirmek için depo haline, yer altı gölleri haline getirmek belki masraflı bir iş olabilir.Ancak,buharlaşmayı önleyeceğinden dolayı su kaybını en aza indireceği de açıktır.

Deprem uzmanlarının zemin etütlerinin sağlam olduğunu belirledikleri bölgelerde bu mağaralar genişletilebilir de.

Neden olmasın?

Hiçbir mazeret, kuraklıkta susuzluktan ölümlere,kıtlıklara göz yummayı haklı çıkarmaz ve çıkaramaz!

Yağmurlu,bereketli bir gelecek dileğiyle.

Keykubat.

13.8.2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.