Sayfalar

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Kenan Evren:"Amacım Tartışma Başlatmaktı"

Kenan Evren:"Amacım tartışma başlatmaktı"
7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, kamuoyunda değişik yorumlara ve olumlu olumsuz tepkilere neden olan son açıklamaları ertesinde kendisi ile konuştuğumuzda "Türkiye'nin merkeziyetçi biçimde yönetilmesinden doğan problemler üzerinde tartışma başlatılsın istiyordum. Kaç gündür gazetelerdeki yorumları okuyorum, televizyonlardaki tartışmaları izliyorum. Amacıma ulaştığımı söyleyebilirim. Artık bu mesele tartışılıyor" diyor.

Evren kendisi hakkında seslendirilen bazı aşırı tepkileri doğal karşıladığını söylüyor. Bunların büyük bölümünün yanlış anlaşılmaktan ve düşüncelerinin basında eksik yansıtılmasından kaynaklandığını da ekliyor.

Evren konuşmasına şöyle devam ediyor: "Herhalde merkezden yönetimin Türkiye'ye yetmediğini düşünen, bunun getirdiği problemleri yaşayan tek kişi ben değilim. Bana girişimciler geliyor. Yatırım yapmak istediklerini ama kırtasiyeciliğe dayanmış bürokratik engeller yüzünden, aynı işlemlerin 2-3 günde gerçekleştirildiği Romanya'ya, Bulgaristan'a yatırım yaptıklarını anlatıyorlar"

'FEDERATİF SİSTEM ÖNERMEDİM'

Evren'e "Bu söylediklerinizin üniter devlet yapısını değiştirmeye dönük bir içeriği yok ama" diyorum. Cevap veriyor hemen: "Ben federatif sisten önermiyorum ki. Ben eyalet sistemini değil, valilerin merkezden atandığı 'bölge valilikleri' öneriyorum. Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, adalet sistemi tabii ki merkezdenyönetilir. Benden bölücü olur mu yani? Ben Türkiye'nin idari açıdan kolay yönetilmesinin yollarının tartışılması için bu konuyu gündeme getirdim. Bir içişleri bakanı, her gün ve her gece Türkiye'nin tüm illerindeki asayişi ilgilendiren sorunlarla nasıl ilgilenebilir? Merkezden yönetim sistemi Güneydoğu'nun kalkınması sorununu halledebildi mi? Bazılarının algıladığı biçimdeki eyalet sistemine geçiş konusu, Türkiye'de herhalde 50-60 yıl sonra ciddi biçimde tartışılacaktır. Ama biz bugünden merkezden yönetimin yarattığı aksaklıkları giderebilirsek, gelecekteki tartışmalara daha hazırlıklı gireriz. Ben bunu amaçlıyorum."

Evren ülkesine karşı sorumlu olduğunu "Bunları ben de söyleyemezsem, kim söyleyebilir" cümlesi ile vurguluyor. Türkiye'nin temel sorunlarının partizanca polemiklerin dışında ele alınması gerektiğini söylerken, "Bu meseleler 1983'te de ciddi biçimde tartışılmış ve kararnameler hazırlanmıştı. Ama geçen yıllar boyunca çözüm üretilmeden bugüne aktarıldı bunlar" diyor. Evren'e göre Türkiye'de bazı kesimlerin ana sorunu, yurt ve dünya gerçeklerini görmezden gelmeleri. Örneğin Kuzey Irak'taki oluşum bir belirli noktaya gelirken bunu görmezden gelip, eski şartlar içinde olaya yaklaşmak, bir sonuç vermez.

PAŞALARIN 'EYALET' ÖFKESİ

Kenan Evren'in "Türkiye eyalet sistemine geçebilir" diyerek ülkeyi 8 bölgeye ayıran bir idari sistem öngördüklerini açıklaması eski silah arkadaşlarının sert tepkisine yol açtı. TSK'de üst düzey görevlerde bulunan emekli generaller Evren'in açıklamalarına itiraz ederek Türkiye'nin üniter yapısının Atatürk tarafından belirlendiğini ve bu tür açıklamaların son derece tehlikeli olduğunu söylediler. SABAH'a konuşan emekli generallerin görüşleri şöyle:

* Tuncer Kılınç (MGK eski Genel Sekreteri): Çok zamansız. Çevremizde bu kadar tehlike, sıkıntı varken, ayrışmalara yönelik görüş bizleri huzursuz etmiştir. Memnun değilim. (Öcalan'ın sözleri) Belli zaten, birileri bunu övüyorsa, övenler ortadaysa, buna 'doğru' demek manasız olur.

* Çevik Bir (Emekli orgeneral- Evren'in 80'li yıllardaki yaveri): Bu şekilde münakaşalara girmek istemiyorum.

* Necati Özgen (Emekli orgeneral): Son derece tehlikeli. Zaten ABD'nin güttüğü siyaset etnik bölünmelerle küçük devletler yaratmak. Türkiye ve İran gibi ülkelerden bölünmelerle küçük ülkeler yaratarak kendisine bağlamak, imparatorluğunu kurmak istiyor. Türkiye Sevr'de parçalara ayrılmıştı. Atatürk yırttı attı. Biz üniter yapıdan vazgeçemeyiz.

* Altay Tokat (Emekli korgeneral): Bölge valilikleri, idari işlerin valilere kaymakamlara verilen görevlerin dağıtımı açısından idari tedbirdir, olabilir. Ama, eyalet sistemine dönmesi gibi bir söze kesinlikle katılmıyorum. Bu yarın federasyona da götürür.

* Doğan Güreş (Eski Genelkurmay Başkanı): Bu beyana katılmıyorum. Evren'in bölge valilikleri kurularak merkezi hükümetin yükünün azaltılabileceğini kastettiğini sanıyorum. Bölge valilikleri sistemine de sıcak bakmıyorum.

EVREN EVİNDEN ÇIKTI

Son günlerdeki açıklamalarıyla gündeme gelen Evren, uzun bir aranın ardından dün ilk kez evinden çıktı. Sabah saatlerinde Marmaris'te bir bankanın şubesine giden Evren, bankada yaklaşık 20 dakika kaldı.

MANİSA ESNAFI 'EVREN' İSMİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Manisa'da Kenan Evren Sanayi Sitesi esnafı, sitenin adını değiştirmek için imza kampanyası başlattı. Bir grup esnaf, Yurt Savunması Gazileri Şehit Aileleri ve İnsan Hakları Derneği'ni ziyaret ederek, işyerlerinin bulunduğu sitenin isminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Sitenin temsilcisi Mustafa İner, hemşehrileri olan Evren'in açıklamalarından dolayı rahatsız olduklarını belirterek "Biz Kenan Evren'in ismini taşıyan bir sitede esnaflık yapmak istemiyoruz" dedi.Sabah
06.03.2007
YORUM: Sayın Kenan Evren aslında gizli kapaklı konuşmalarla ifade edilmeye çalışılan konuları gün ışığına çıkarmakla büyük bir hizmet vermiştir.Bu açıdan kendisini kutluyorum.İhtilal diye Sayın Evrenin kapısını çalanlar bu gün yine aynı işi yapmıyorlar mı? Bu halka demokrasi adı altında demokratik diktatörlük yaşatıldığından bir türlü demokrasiye ısınamadık gitti.
Bize özgürlük de yaramıyor ki.Biraz serbest kaldık al sana bu günkü durum.Kimi devlet,kimi federasyon,kimi Osmanlı rejimi,kimi şeriat getiriyor, ülke topraklarını kökünden satıyor vs. vs..
Çok bilenlerden çok çektik bir de kör cahilleri denesek mi acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.