Sayfalar

3 Ağustos 2008 Pazar

HARF TELAFFUZUNUN TERÖRDEKİ YERİ


Terör olaylarının çok can almaya başladığı 1990 yıllarının başında Türkçe alfabe ve dilbilgisi kendinden menkul ve sosyal psikolog kesilen bazı generallerimiz ve onlara destek veren bazı ilmi yüksek kimseler malum terör örgütünün adını halka kötü telaffuz ettirmek için oldukça dahiyane (!) bir fikir buldular.Bence bu fikri generallere bu hocalar aşılamıştır ya,neyse.
Alfabemizin 13.harfi olan "K" (Ke) olarak telaffuz edilen harfini "(Ka) olarak söyleyelim,herkes bu örgütün ne kadar "KAKA" olduğunu kolayca anlasın dediler.
O günlerden bu yana neredeyse "ikinci on yıl" dolmak üzere.Örgüt "KAKA" olmayı bırakın bütün dünyaya kendini kabul ettirdi,NATO,AB,BM,ABD gibi üyesi olduğumuz veya olmaya 50 yıldır can attığımız tüm uluslarası kuruluş,organizasyon ve ülkelerden hala destek almaktadır.Ülkemizde de can almaya ve ülkenin gündeminde 1.madde olarak yer etmeye devam etmektedir.
Üstelik "PEKAKA" diye telaffuz etmek de pek bir mana ifade etmiyor ve istenilen etkiyi de hiç vermedi ve de vermeyecek gibi görünüyor.
Ama olan Türkiye'ye oldu.
Nasıl mı?
"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuryeti" nin harfleri olan "KKTC" (KE,KE,TE,CE)harfleri malum her haber bülteninde yer etmeye devam ediyor.
Akıcı olarak söyleyince bu tarihe kadar "KEKETECE" telaffuzu ortaya çıkıyordu."Keke" T.C'ye ben razıyım.
Vatansever bir çok spikerimiz bu harfleri telaffuz ederken "KAA,KAA,TECE" şeklinde uzatmaya giderek anlam yitimi sağlıyorlar.
Ama,ülkemizin en bilinen gazetecilerinden biri olan ve bir zamanlar kendi köşesinde "Çift taraflı ajan" olduğunu yazan ve soyadı Fransız pasaportundan "BRİAND" mı yoksa gerçekten Türkçe'de "BİR-AND" (Tek Yemin,birlikte edilen yemin) mı olan bu sevilen basın mensubumuz,telaffuz işini paşalarımızın emrine tam uyarak yapıyor.
-"KAKATECE" yani hızlı ve birleştirerek söylüyor.
Her Kıbrıs haberinde söz KKTC'den çok Türkiye'ye hitap halini alıyor.
"KAKATECE" "(KAKA) T.C." ifadesi hiç hoş değil ve ben buna hiç razı değilim.Eminim bir çok vatandaşımız da razı değildir ve olmayacaktır da.
Bu arkadaş telaffuzunu değiştirmeyeceğine göre,bence bunu biraz da isteyerek yapıyor gibi,o zaman bu "K" harfini "Ke" olarak alfabede olduğu şekli ile telaffuzu da ben öneriyorum.
Umarım okuyan,duyan ve uygulayan olur.
"KEKE"T.C'ye ben razyım."Keke" olalım da "kaka" olmayalım.
Üstelik,24 yıllık bağımsız devlet olan "KKTC"yi kuran ülke insanları olak "18" yıldır kendimiz "KAKA" diye andıktan sonra,Allah aşkına kim tanır ki Kıbrısı?
Dilimizden temizleyelim bu pisliği.

Keykubat
12.3.2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.