Sayfalar

13 Kasım 2013 Çarşamba

Zeytin Meyvesi Sineği


Zeytin Meyvesi Sineği

Zeytin Meyvesi Sineği (OLİVE FRUIT FLY) Tıkla

Bilim dünyasında Latince "Bactrocera Oleae" adıyla bilinen Zeytin Meyvesi Sineği zararlısı meyve sineği zararlıları arasında Dacinae adlı sinek ailesindendir. Meyve üzerine bırakıldıktan sonra iki üç günde larva kurtçuk dönemi başlar, 10-13 günde kurtçuk dönemini tamamlar ve 10 gün sürecek ergenlik dönemine geçer. Bu süreç Sonbaharda 10 gün yumurta,20 gün larva dönemi sürer. Ergenlik dönemleri kışın dört yazın beş ay sürer. Ergen bir Zeytin Meyvesi Sineği yaz ve sonbaharda olmak üzere günde 10 ile 20 yumurta yapar. Sinekler özellikle 30C-32C sıcaklıklar arasında etkilidir. 19-32C derecelerin altında ve üstünde ölümleri artar ve üremeleri azalır.

Meyve üzerine bırakılan Sinek yumurtası
Larvalar-Kurtçuklar
Yetişkin Zeytin Meyvesi Sineği

Bu sinekler yumurtalarını zeytin meyvesinin üstüne bırakır, yumurtalarda oluşan larva-kurtçuk halindeki yavru sinekler zeytin meyvesini de delip içine girerler zeytin ile beslenerek büyürler. Böylece zeytin de kullanılmaz hale gelir.

1998 yılına kadar bu sinek Amerika Birleşik Devletlerince tespit edilmemişti. Zeytin meyvesi Sineğinin Kanarya Adaları, Akdeniz çevresi merkezli Güney Avrupa, Güney Afrika, Hindistan, Batı Asya coğrafyalarında yaşadığı bilinmektedir.
Bu bilgilerin de gösterdiği gibi ülkemizde de yeni değildir.

Aşağıdaki metin alıntıdır. Kaynağı ikinci linktedir;

Aşağıdaki alıntı metinde en başta önerilen zehir olan Deltamethrinin uygulanmasından önce sineklerin verdiği zarar %10 iken uygulama sonrası kaybın %20'ye çıktığını iddia eden üretici bir önceki yazımda adını verdiğim Yurdaer'dir. 

ÖNEMLİ ZEYTİN ZARARLILARI ve MÜCADELESİ

1-ZEYTİN SİNEĞİ
Zeytin sineği, çoğunlukla kışı toprakta geçirir, Haziran’dan itibaren topraktan çıkmaya başlar. Haziran sonlarında çiftleşen dişiler, öncelikle iri, erken olgunlaşan zeytin meyvelerine, 200-250 yumurta bırakır. Tariş zeytin bölgelerinde yılda 3-5 nesil vermektedir. Yumurta bırakılan yer, 1-2 gün sonra koyu kahverengine dönüşür, buna “vuruk” denir. Ancak hava sıcaklığı 35°C’yi geçtiğinde ergin sineklerin yumurta koyamadığı da bilinen bir gerçektir.
Yumurtadan çıkan kurt (larva), meyve etinde galeriler açarak beslenir ve meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı randımanının düşmesine, yağın asitliğinin yükselmesine dolayısıyla verim ve kalite kaybına neden olur. Gerekli mücadelenin yapılmaması halinde yıllara göre değişmekle birlikte verim-kalite kaybı, sofralık ve yağlık zeytinlerde %30-%70 oranında gerçekleşebilir.
Zeytin Sineğine karşı başlıca mücadele yöntemleri:

a) Kültürel önlemler
Erken hasat zeytin sineğinin, sonbahardaki yoğun zararının kısmen azaltmaktadır. Hasat başlangıcında öncelikle kuru dip, kaba dip tabir edilen yere dökülmüş zeytinler toplanmalı ve sağlam zeytinlerle karıştırılmadan sıkılmalıdır.

b) Kimyasal mücadele
Yöremizde üretilen zeytinlerin önemli bir kısmının salamuralık olarak ta değerlendirildiği göz önünde tutularak yapılan sayımlarda %1 vuruk saptandığında, yer aletleri ile kaplama veya zehirli yem kısmi ilaçlamasına başlanmalıdır.
Etkili Madde Adı ve Oranı

Doz

Cezbedici+ilaç/ 100 lt su
Öncelikli olarak tavsiye edilenler
Mücadele Yöntemi
Feromon, %0.01+ Deltamethrin, %0.0187

- Orta büyüklükteki ağaçlardan oluşan yeknesak zeytin bahçelerinde, iki ağaca bir tuzak,
- Büyük taçlı ağaçlardan oluşan bahçelerde ve yeknesak olmayan bahçelerde, her ağaca bir tuzak asılır.
Kitlesel Mücadele Tuzağı
Hidrolize protein, 850 g/l + Malathion, %25
4 litre + 4,5 kg
Zehirli yem kısmi ilaçlama
Hidrolize protein, 850 g/l + Fenthion, 525 g/l
1 litre + 500 ml
Zehirli yem kısmi ilaçlama
Beta Cyfluthrin, 25 g/l(Örn: Bulldock EC 25)
30 ml
Kaplama ilaçlama
İkinci derecede tavsiye edilenler
ilaç/100ltsu

Formothion, 336 g/l(Örn: Anthion-33)
150 ml
Kaplama ilaçlama
Dimethoate 400 g/l(Örn: Rogor, Poligor)
100 ml
Kaplama ilaçlama
Cyfluthrin, 50 g/l(Örn: Bayrtroid EC 50)
30 ml
Kaplama ilaçlama
Deltamethrin, 25 g/l(Örn: Decis EC 2.5)
25 ml
Kaplama ilaçlama
Deltamethrin, 120 g/l(Örn: Patriot 12 EC)
5.5 ml
Kaplama ilaçlama
Fenthion, 525 g/l(Örn: Lebaycide)
100 ml
Kaplama ilaçlama
Trichlorfon, %80(Örn: Dipterex SP 80)
125 g
Kaplama ilaçlama
Tablo 2: Zeytin Sineği Mücadelesinde Kullanılan İlaçlar, Dozları ve Mücadele Şekli
c) Kitlesel Tuzakla Mücadele: Son yıllarda özellikle alet-ekipmanların giremediği, uçakla ilaçlamanın yapılmadığı ve organik üretim yapılan alanlarda kapama bahçeler oluşturularak yapılan bir mücadele yöntemidir. Bu mücadele şeklinin uygulanacağı kapama bahçelerde ağaç sayısının en az 1000-1500 adet olması gerekir. Bu sayının altında ağaçta yapılacak mücadele yarar yerine zarar oluşturur. Zeytin Sineği’ne karşı ülkemizde ruhsatlı olan tek kitlesel tuzak Eko-trap’tır. Bu tuzak, içeriğindeki cezbediciler sayesinde ortamda bulunan zeytin sineklerini üzerine çekerek öldürür. Bunun yanında özellikle maliyet yönüyle daha ekonomik olan ve İspanya gibi zeytincilikte ileri ülkelerde de kullanılan ve hazırlanması son derece kolay olan “OLİPE” adı verilen plastik şişelerle yapılan bir tuzaklama yöntemi daha mevcuttur. Bu tuzak aşağıda gösterildiği gibi hazırlanır ve ağaçların güney tarafına gölgede kalacak ve her ağaca 1 şişe gelecek şekilde asılır. Şişelerin asılması işlemine Temmuz ayında başlanır ve yaz boyunca belirli periyotlarda şişeler kontrol edilerek içerindeki eriyiğin bitmemesine dikkat edilir. Bu yöntem Teknik Danışmanlığımız elemanlarınca 2005-2006 üretim sezonunda Küçükkuyu yöremizdeki organik üretim alanlarında denenmiş ve başarılı olunmuştur. Kitlesel tuzaklama yöntemleri kesinlikle küçük bahçelerde uygulanmamalıdır.

Kısaltarak Türkçeye çeviren, derleyen ve yazan
Alaeddin Yavuz
keykubat /adilyargic/ adilyargicc

ZEYTİNİN VE ZEYTİNCİNİN BİTMEYEN ÇİLESİ


ZEYTİNİN  VE ZEYTİNCİNİN BİTMEYEN ÇİLESİ



Babadan kalma bir kaç bahçesi ile diğer işlerinin arasında zeytin üreticiliği de yapan çocukluk arkadaşım Yurdaer iki gün önce telefonla aradı. Oradan buradan konuşurken kendisinin de bir yandan gündüz bahçeden topladığı zeytinleri gece ampul ışığında seçtiğini anlatıyordu.

Bilmeyenler için zeytin seçme işini anlatayım. Zeytinler bahçeden elle toplanır küfe denilen 50 ile 80 kg hacmindeki ağaç kabuklarından örülme büyük sepetlere doldurulur, yük hayvanları veya traktörlerle taşınarak evlere çoksa mağaza adı verilen büyük depolara getirilir. Burada çöplerinden, toprağından arındırılmak için önce yıkanır, temiz ise elle, mekanik veya motorlu eleklerle seçmeye başlanır. Elekleri olmayan küçük üreticiler kadınlı erkekli konu komşu bir araya gelip zeytinler bir kg'de 60 taneden 420 taneye kadar olacak şekilde boylarına ayrılır. Her boy zeytin ayrı ayrı küfelere doldurulur. Sonra kooperatife veya tüccara verilecek hale getirilir. Bu işleme zeytin seçme denir.

Edincik'te zeytin hasadı
Ayıklanmaya hazır toplanmış zeytin
Kasım ayından Şubat ayına kada zeytin toplama ve seçme mevsimidir. Zeytinler gündüz toplanır ve geceleri de seçilir. Zeytinciler dört ay boyunca geceli gündüzlü yoğun bir mücadele içindedir.
Boyuna göre seçilmiş kooperatife verilen zeytinler.Edincik
Balıkesir'in şirin ilçesi Bandırma'da kurulmuş olan BAGFAŞ yani Bandırma Gübre Fabriklarının aylık dönemlerde saldığı gazlar yüzünden bölgede şaraplık ve yemelik üzüm üretimi yaklaşık 20 yıl kadar önce zaten son bulmuştu. Telef olan bütün üzüm bağları zeki halk tarafından kısa sürede tavukhanelere dönüşmüştü.

Zeytin dayanıklı bir ağaç olduğundan direnmeye devam etmektedir. BAGFAŞ yıllardır Edincik ve Erdek zeytincilerine mahkeme kararıyla yıllardır verdiği zarar yüzünden cüzi tazminat ödemektedir. Malum 12 Eylül 1980 darbesinde Kenan Evren dahil dört büyük paşa bu fabrikaya ortak olmuşlar, fabrikanın filtre takması için yapılan halk direniş mitinglerini de Jandarma dipçiği ve copuyla sindirdiklerinden mahkemelerden de yüklü bir tazminat almaları aynı şahısların baskılarıyla engellenmişti. Bu olayları haber yapan Uğur Dündar cunta tarafından susturulmuştu.

Yunanistan bile BAGFAŞ'ı defalarca AB mahkemelerine vermiş ve yüklü tazminat almış bu da defalarca basına yansımıştı. Kendi milletine, üreticisine kabadayı olan Cunta ve ardından gelen teslimiyetçi hükumetler zeytin üreticisini üvey evlat yapmıştır.

 Bir de Demokrat Parti ile iktidara gelen, Osmanlının yıkılışından Atatürk devrimlerine kadar çıkartılan isyanların sorumluları olan köktendinci, Sünni Müslüman takiyesi yapan işbirlikçi Süryani, Yezidi, Ermeni, Rum, Yahudi  koalisyonu da dindaşları olan Çarşaf-peçe giyen Hıristiyanlar ülkesi İspanya, Katolik İtalya ve Ortodoks Yunanistan'ın zeytin ve zeytin ürünlerinin satılmasına destek vermek, sanayi mamulü Amerikan Vita yağları ile Ayçiçek yağlarına pazar açmak için üç milyon zeytin ağacını kökletip üstüne de "Zeytinyağlı yiyemem aman basma da fistan giyemem aman" türküsünü yaktırmışlardı. Böylece bu millet kanser hastalığının her türü ile tanışmış oluyordu.

Kökeni Manisa'ya sürülmüş Tunceli Çemişkezek ilçesi Süryani (namaz kılan Hıristiyanlar) Rumlarına dayanan Kenan Evren ile Malatya'ya göç etmiş Çemişkezekli öğretmen bir annenin oğlu olan Turgut ÖZAL önderliğinde on yıl boyunca zeytin dahil tarım üreticilerine devlet dirsek çevirmiştir.

Bu dirsek çevirme aynı kökenden Siirt Süryanilerinden olan ve Enver paşanın Ermeni tehcirinden kurtulmak için Gürcistan'a sığındıkları ve Batum'a yerleştirildikleri 2003 Gürcistan Azınlık Raporunda yer alan Süryani 68.000 isyancının soyundan olup, 30 Ekim 1918 Mondros mütarekesi ile önce Rize'ye oradan da eline İngiliz tüfeği, sırtına Fransız üniforması giydirilip Urfa'da Edesa, Adana'da Klikya Ermeni krallıkları kurmak için Türk askerine kurşun sıkmak için gönderildiğinde öldürülen bir Süryani torunu olan dünün vatan hainlerine kökleri dayanan Recep Tayyip Erdoğan'ın son on bir yılık siyasetleri de bütün tarım üreticileri gibi zeytincileri de, her gün kazanılmış sendikal demokratik hakları gasp edilen ve köleleştirilen işçi ve memur sınıflarını da, her köşe başında ayrık otu gibi yüzsüzce biten sahipleri de bu tayfadan olan AVM (Alış veriş merkezleri) ile de küçük esnafı mağdur etmiştir.  Adeta halkın köküne kibrit suyu dökülmüştür.

Başbakanın zeytinliklerin içine inşa ettirdiği TOKİ konutları-Edincik
Arkadaşım Yurdaer de bir yandan zeytin seçerken bir yandan da benimle telefonla konuşuyordu. Ona özellikle Edincik ve Erdek yöresinde BAĞFAŞ fabrikası kurulduğundan beri salınan gazların yarattığı tahribat nedeniyle zeytinlerin de zeytincilerin de on yıllardır gülmeyen yüzlerini bildiğimden ürünün durumunu sordum.
Her yıl kooperatife uygun boyda zeytin üretemediğinden şikâyet eden Yurdaer bu yıl da zeytinlere zararlı bir sinek türünün musallat olduğunu, zeytinleri deldiklerini, yaraladıklarını anlatıyordu.

Bu yıl da sinek zararlısı yüzünden zeytinciler emeklerini karşılıklarını alamayacklardı.
Bu sineğin oluşma nedenini kimsenin anlayamadığını tüm Ege ve Marmara yöresinde bu zararlı haşaratın zeytinleri telef ettiğini anlatıyordu.

Sinek saldırısına uğramış ağa ve zeytinler Resim yazısı(Tıkla)

Oysa zeytinciler zeytin hasadından sonra bahçelere toprağın kuvvetini almasın diye zararlı otların çıkmasını önlemek için ot ilaçları, zeytinleri karaballı ve diğer zararlılardan korumak için özel zehirler atarlar ve bunlarla ağaçlar resmen püskürtme yöntemiyle yıkanır. Ağaç dipleri kazılır, su tutacak şekilde çevrilir ve ağaçlar açılır, bol su ile sulanır. Bahçeler toprağından ağacına, yaprağından meyvesine ilçe tarım müdürlüklerinin önerilerini de alarak muhtelif koruyucu ilaçlarla korunur. Buna rağmen her zeytin mevsiminde mutlaka bir ortaya çıkar ve zeytini telef eder.

 Bu yıl da zeytini sinek vurdu(Tıkla). Zeytinci gene karalar bağladı.
İşbirlikçi R.T.E

Ben devletin başında işbirlikçi, halk düşmanı dünün vatan hainlerinin olmasından, uyguladıkları siyasetlerden kuşkulanan ve bunları öne çıkartan biriyim. Dört yıl önce "Sola Açılan Haçlı Seferi(tıkla)" başlıklı 200 sayfalık kitapçığımda Atatürk, Lenin gibi siyasilerin zehirlendiklerini işlemiş Yaser Arafat'ı da eklemiştim. Bu yazımdan bir kaç ay sonra Yaser Arafat'ın ailesi olayı incelemek için dava açtılar ve geçen hafta bu resmen Fransız adli tıp kurumlarınca doğrulandı. Hugo Chavez'den Tayyip Erdoğan'a da bu zehirlenmelerin devam ettiğini de "Başbakan İlaçlandı mı?(Tıkla)" başlıklı yazımda işlemiştim. Chavez'in ilaçlama sonucu öldüğü artık malum.

Venezuella -Hugo Chavez
Atatürk, Lenin, Chavez gibi muhaliflerini zehirleyen küresel sömürgeci sermayenin kendi işbirlikçilerini de zehirlemekten çekinmedikleri ortadayken tarım üretimi yapmamızı engellemek için yıllardır baskı yapan bu küresel sermaye bize sattığı tarım ilaçlarıyla bu zararlıların oluşumlarına sebep olabilir miydi? Sorusu cevabını bulmuş olarak zaten aklımdaydı.

Bunu Yurdaer ile paylaştım o da mantıklı buldu. Ve tarım ilacı yerine çamur atacağını söyledi. Ben de çamurun koruyuculuğunun yağmurla yıkandığında yetersiz olacağından çamura eski usül ilaçlar olan göztaşı, kireç tozu, kükürt gibi koruyucular katmasını da önerdim.

Yurdaer de önümüzdeki mevsimde tarif ettiğim şekilde eski usül ilaçlama yapmaya karar verdiğini, zeytinin bu şekilde ilaçlanmasıyla bir zarar oluşsa bile, nasılsa bir şekilde her yıl ürünün zaten  telef olduğundan zararında bir farklılık olmayacağına inandığını belirtti.

Bu yazının devamı olan Zaytin Sineği ile mücadele yöntemlerinin anlatıldığı alıntı metinde en başta önerilen zehir olan Deltamethrinin uygulanmasından önce sineklerin verdiği zarar %10 iken uygulama sonrası kaybın %20'ye çıktığını Yurdaer ifade etmiştir. 

Haydi Yurdaer seneye alacağın sonucu merakla bekliyoruz.
Kendi halkına düşman işbirlikçi devlet adamları ve kamu kurumları sayesinde halk kendi çözümünü kendi üretmek zorunda kalmıştır.
Takdir okuyucunundur.
Zeytin Meyvesi Sineği (OLİVE FRUIT FLY) Tıkla
Alaeddin Yavuz
keykubat /adilyargic/ adilyargicc13 Kasım 2013